Discussie over het Nolensplein

DE MIDDELLANDMAN ON TOUR: 25 mei, Q4, Venlo

4 minuten leestijd

De eerste ‘Middellandman on tour’ was een succes. Grote opkomst (±20 personen) en hartelijke ontvangst door Geert van ‘Beej Benders’ en coördinatrice Rian Dings, aan het Mgr. Nolensplein. In een bovenzaaltje maakten we kennis met elkaar en vertelde ik mijn eerste indrukken van mijn bezoek aan de Q4-wijk, het vierde kwart van het centrum van Venlo (tussen de Markt, Lom- en Parkstraat, de Noord Buitensingel en de Maas).

“Het is op het eerste gezicht net of Q4 er ten opzichte van de rest van het centrum een beetje bij hangt. Twee identiteiten vallen als eerste op: de mooie Maas en het minder mooie Nolenspark. Het nieuwbouw gedeelte rond de Helschriksel is opvallend stenig en ‘gated’, veel hekken. Plus bouwterreinen die al lang braak liggen. De Maaskade, beneden achter ‘Petatte Wiel’ ziet er lelijk uit. En de Bolwaterstraat kan wel een oppeppende injectie gebruiken.”

Ik vertel hoe je ook anders met drugsoverlast om kunt gaan. Coffeeshops anders bejegenen, vragen om een bijdrage voor de buurt, legaal wiet gaan verbouwen langs de Maas, enz. We maken een vrolijke wandeling. Bij blok 24, ‘puist in de wijk’, zeg ik dat je op dat braak stuk land ook tijdelijk iets leuks kunt doen. Een speelplaats, foto’s tegen de hekken, noem maar op. Als een hek naar een van de binnenplaatsen wordt ontsloten, suggereer ik om van het tunneltje een verlichte en versierde tovertunnel te maken, en ik laat weten weinig te snappen van al die hoge hekken rond de tuinen en huizen. Maak het open en groen. Zoek de oorzaak van inbraken op. Ik noem het voorbeeld van hangjongeren die je via een klussenbedrijfje in gaat zetten om juist de veiligheid te bevorderen. Van overlast naar leefbaarheid.

Bij de Maas adviseer ik om de kade veel meer te benutten en mooi te maken. Met een pontje naar de landtong in de Maas. Woonboten rond de landtong, drijvende huizen, enz. Ik hoor dat er inmiddels goede nieuwe plannen voor dit deel van de Maaskade in de maak zijn.

In de Bolwaterstraat zijn veel leuke zaakjes maar ook veel gesloten of lege winkels. Deze straat is het waard om verder op de schop te nemen. Ik vraag waarom bijvoorbeeld het pand van het Stadscomité BBZ maar ongeveer 1 dag per jaar open is. Rond carnaval. Daar moet meer mee te doen zijn.
Terug in de zaak van Geert Benders worden we op spijs en drank getrakteerd.

Ik som nog een aantal conclusies en tips op:

  • Focus op de T-vorm van de Bolwaterstraat en de Maaskade.
  • Ontwikkel Q4 langzaam maar zeker tot een soort alternatief voor het toeristische koopcentrum aan de andere kant van de Markt.
  • Haak in op het nieuwe collegeprogramma. Probeer de nieuwe GroenLinks-wethouder voor je plannen te winnen.
  • Neem meer zelf het initiatief.
  • Zoek contact met bewoners die in vergelijkbare situaties aan hun buurt sleutelen, bijvoorbeeld een buurt in Düsseldorf aan de Rijn of een Belgische buurt langs de Maas.

Verder verwijs ik naar mijn nieuwe boek over de buurt in transitie. Veel Q4-ers kopen het boek. Ik signeer het met de leuze: ‘Leve Q 4’.
Dank voor deze mooie ontmoeting en veel succes met jullie inspanningen.

Previous Story

De Middellandman nu te koop