Crowdfunding

Waarde relatie,

In de eerste helft van 2017 wil ik een boek over de wijk Middelland in Rotterdam publiceren. De kern daarvan zal bestaan uit het verslag van een 100 dagen durend buurtonderzoek dat ik als Middellandman het afgelopen jaar heb verricht. Het resultaat is het volledigste, maar ook het persoonlijkste verhaal over Middelland. Ook wordt ruim aandacht geschonken aan het co-creatie-experiment Mooi, Mooier Middelland, een unieke samenwerking tussen gemeente en bewoners.

Voor een bijdrage aan de financiering van dit boek doe ik een vriendelijk beroep op u. U kunt dit project steunen met een donatie. Ook kleinere bedragen zijn meer dan welkom. Stel dat een kwart van de inwoners van Middelland €5,- doneert, dan is de crowdfunding al gelukt en kan het boek worden gemaakt en uitgegeven.

Met vriendelijke groet,

Nico Haasbroek

Het project

Doel: uitgave van het boek De Middellandman
Begrote kosten: € 16.000,-
Verwachte opbrengsten: € 6.000,-
Benodigde inkomsten crowdfunding: € 3.000,-
Achtergrondinformatie bij dit project

Het boek

Titel: De Middellandman
Ondertitel: Portret van een Rotterdamse buurt / Hoe buurten veranderen
Beginoplage: 1.500 exemplaren
Pagina’s: 160
Formaat: 18 x 23 cm
Omslag: hardcover
Druk: full colour
Prijs:  € 15,-
Achtergrondinformatie bij het boek

Crowfunding gesloten

Het is niet meer mogelijk om voor dit project te doneren.

Donaties


De Middellandman heeft  het streefbedrag ontvangen en het boek wordt binnenkort gepubliceerd.

De Middellandman, het boek

In september 2015 besloot Nico Haasbroek de Middellandman te worden, nadat hij zijn sporen had verdiend in de oude journalistiek, bij nieuwsinstituten als het NOS Journaal en RTV Rijnmond. Na zijn docentschap aan de Universiteit van Amsterdam, het uitgeven van het blad Nieuw Rotterdam, het leiden van debatten en het runnen van Club Math in Rotterdam-West, wilde Nico de straat weer op. Zijn oude stiel oppakken en op zoek naar nieuws gaan. Waar beter te beginnen dan in zijn eigen buurt, dat net aan een bestuurlijk experiment van co-creatie (Mooi, Mooier Middelland) was begonnen, samen met de gemeente en actieve bewoners van de wijk?

De Middellandman: “Ik wilde een dubbelrol spelen. Meedoen met het vernieuwingsproces in mijn buurt en er in het kader van – wat tegenwoordig ‘constructieve journalistiek’ wordt genoemd – kritisch en stimulerend over schrijven. Goed dat mij die rol werd gegund. De naam en het logo waren zo gepiept. En ik popelde om mijn eigen buurt te verkennen.”

Hij begon op 1 september en gaf zichzelf de opdracht 100 verhalen over zijn buurt te schrijven. Op zijn zoektocht kwam hij de meest verrassende plekken en personages tegen: een café vol vrolijke Oost-Afrikanen, Marokkaanse kapper Ben die klanten trekt met een terras voor de deur, een papegaai en sterke verhalen, een huisarts die bewust in de wijk woont en een groep religieuzen die de armsten in de buurt ondersteunen. Hij liep door de wijk met wetenschapper en bewoner Radboud Engbersen en de wereldberoemde socioloog Saskia Sassen, maakte praatjes met daklozen, gaf rasmuzikant Keimpe de Jong de opdracht om zijn eigen compositie, het Middellandlied, ten gehore te brengen en haalde Freek de Jonge naar de wijk voor een avondvullend gesprek met de buurt.

De Middellandman werd binnen een paar maanden een begrip in de buurt en ver daar buiten. Met hem door de buurt lopen is ware een belevenis. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. “Hé, Middellandman! Alles goed?! Rustig, no span!”

Nu de 100 verhalen en wandelingen er op zitten wordt het tijd voor reflectie. Hoe nu verder met de buurt en de Middellandman? Kunnen andere buurten en bestuurders in Nederland iets leren van Mooi, Mooier Middelland? Het Middellandman-boek wijst hen in de juiste richting.

Middelland heeft veel meer potentie dan ik ooit voor mogelijk hield. De buurt kan, mede door haar structuur en bevolkingssamenstelling, uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van een nieuwe samenlevingsvorm, zowel in democratisch als in economisch opzicht. Daar is geduld voor nodig. Via het Mooi, Mooier Middelland-experiment kunnen de eerste en volgende stappen in de gewenste richting worden gezet.”

De Middellandman wordt financieel ondersteund door:

Gigi Schuiten / Els Desmet / Mw A. Kockelkoren / Hugo Bongers / Dhr A.F. van Veenen / M. Schulten / Dhr P. J.M. Bongaarts / A. Runderkamp / Mw Z.M.M Duson / Dhr T. Harreman / Blauwgrasland B.V. / C. Boddaert Ketting / Margo Smit Journalistiek / Dhr L. Lichtenberg & Mw T. Lichtenberg-Adams / Mw J.A.T. Blom & Dhr A.H. Geuze / Dhr A.H. Holleman / Jan Haasbroek / M. van der Linden / Pim van Pagee & Jacqueline Hoogeveen

  • Doneerde u tussen de € 25,- en € 50,- dan krijgt u een naamsvermelding op de website en in het boek, een poster en een uitnodiging voor de feestelijke boekpresentatie.
  • Doneerde u tussen de € 50,- en € 100,- dan krijgt u een naamsvermelding op de website en in het boek, een poster, 1  exemplaar van het boek en een uitnodiging voor de feestelijke boekpresentatie.
  • Doneerde u € 100,- of meer dan krijgt u een naamsvermelding op de website en in het boek, een poster, 2 exemplaren van het boek en een uitnodiging voor de feestelijke boekpresentatie.