DAG 20: Prijsvraag

3 minuten leestijd

Een goede stad of wijk kan niet zonder identiteit. Iets waar je een stad onmiddellijk aan herkent. Bij Rotterdam zijn dat de haven en het bombardement. Of Feyenoord. Maar waar herken je Middelland ‘onmiddelland’ aan? Als ik het op straat vraag, dan staan de meeste mensen met de mond vol tanden. Laten we een beetje met het woord gaan spelen.
Je kan enerzijds denken aan zichtbare, en anderzijds aan kleine identiteit. Het grootste gebouw in de buurt is, denk ik, de kathedraal aan de Mathenesserlaan. Maar dat is niet de Dom in Keulen. Het gebouw straalt niks uit. Ik schreef al dat ik niet weet of ik het een mooi gebouw vind. En de hoofdingang is bijna altijd op slot. Net of God op vakantie is.
Ook heel zichtbaar is de schoonheid van de Heemraadssingel. Alleen telt die maar voor de helft, omdat de andere zijde van de singel bij het Nieuwe Westen hoort. Wat te denken van de platanen die je overal in de buurt tegenkomt? Die zou je ook kenmerkend voor de buurt kunnen noemen, maar hoeveel bewoners zouden weten dat het platanen zijn?
Ik ga op zoek naar voorbeelden van wat je ‘kleine identiteit’ zou kunnen noemen. Dan denk ik gek genoeg als eerste aan snackbar Peppie. Midden in de buurt, gekke naam, leuke sfeer. Snackbar Peppie
Of ik denk aan de Bas op de 1e Middellandstraat. Bas moet weer Bas gaan heten. Als je op Google het woord ‘Middelland’ intikt, dan zie je bij ‘bekende bewoners’ de schrijfster Anna Blaman en Pim Fortuyn. We moeten niet met de naam van Pim gaan pronken, daarvoor heeft hij te kort in Middelland gewoond. Op Wikipedia zie je ook een foto van een leuk tranformatorhuisje, maar om daar nu de identiteit van Middelland aan op te gaan hangen lijkt me ook enigszins overdreven. Kortom: Ik kom er niet uit. U moet mij helpen om de identiteit van onze wijk onder woorden te brengen. Ik maak er een prijsvraag van.

Wie of wat bepaalt de identiteit van Middelland?
Mail uw antwoord naar: nicosnews@xs4all.nl

De ideeën worden in een van de komende Middellandman-talkshows besproken, en de winnaar ontvangt een mooie prijs.
Het kan ook zijn dat we moeten vaststellen dat Middelland (nog) geen echte identiteit heeft. Dat Middelland wat dat betreft nog net iets te middelmatig is. Geen probleem. Dan gaan we samen iets nieuws bedenken dat in één klap Middelland voor eeuwig op de kaart zet. Misschien moeten we de Middellandstraat mooi gaan overkappen, of van het tunneltracé een singel maken.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marleen

Wat een leuk idee Nico! Ik heb de Middellandman net ontdekt en kom nog steeds met enige weemoedige heimwee op bezoek in Middelland vanuit Overschie. Identiteit…. tja… weet het zo gauw niet, ga broeien, maar wilde je even laten weten dat ik je volg. Succes. Zet m op en groeten… Lees verder »

Previous Story

DAG 19: Poolse Patrycja

Next Story

DAG 21: Van overlast naar leefbaarheid