DAG 19: Poolse Patrycja

3 minuten leestijd
Start
10110101ekeken
3 minuten leestijd

De dame van de beauty-salon belt opnieuw en vraagt of we buiten de deur kunnen afspreken. Mij best. Om vier uur bel ik bij haar aan en komt ze naar buiten. We lopen naar de Urban Espresso Bar, een paar honderd meter van haar huis. Daar is zij nog nooit geweest. Ik vraag waarom ik niet welkom was in haar salon. Ze zegt dat ze geen mensen wil behandelen als haar tekkel, Batman, thuis is. Die is hier nog bang, omdat hij een dorp aan de rand van Warschau gewend is. Ze schrijft haar naam voor me op: ‘Patrycja Staszewska’. Ik schat haar midden twintig.

isitstVkeu6af2ISQZ1SIIbUmG9FECgMlmHNvSW-Khk

Waarom sta je zelf niet op je flyer? Je hebt een goed gezicht.
“Het kaartje is in Warschau gemaakt, omdat dat goedkoper was. Dat gezicht heb ik op het internet gekocht. Zij is mooier dan ik, denk ik.”

Hoe ben je in Middelland verzeild geraakt?
“Via een feestje van mijn neef. Daar heb ik de vriend, waarmee ik nu samen woon, leren kennen. Hij is Pools, advocaat en woont hier al veel langer. Ik ben hier voor de liefde. Ga niet terug naar Polen. Ik woon hier nu drie jaar en heb Nederlands geleerd aan de universiteit van Leiden.”

Wat kan je aan mij mooier maken?
“Ik draai het om, en vraag eerst aan de klant wat hij wil veranderen.”

Mijn huid is soms ietwat vet, ik heb een kalknagel en ik wil jonger lijken.
“Oké. Dan neem ik eerst je gezicht onder handen en pak ik een vergrootglas om je huid goed te bekijken en daarna kan ik zeggen wat ik voor je kan doen, maar dat kan nooit in één behandeling. En ik begin altijd met schoonmaken.”

Hoeveel kost 1 behandeling?
“Dat hangt er vanaf, gemiddeld ongeveer veertig euro.”

Waarom doe je werk niet in een winkel?
“Dat is op dit moment nog te duur. De huren op de Nieuwe Binnenweg zijn zelfs hoger dan in het centrum.”

Probeer dan de Middellandstraat. Zijn er in Middelland trouwens Poolse winkels?
“Nee, bij het Zuidplein wel, een stuk of zeven. Maar ik mis die winkels niet. Bij Albert Heijn kan ik alles kopen, alleen is het brood van AH lucht.”

Ik beloof haar dat ik een afspraak ga maken voor een verjongingskuur en dat ik haar voor de Middellandman-talkshows ga uitnodigen.

Je kan altijd mailen of bellen.

Als ik bij het verlaten van de UEB West om me heen kijk merk dat ik een minderheid in mijn buurt ben. Dat vind ik leuk.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.