DAG 25: Tussenbalans I

7 minuten leestijd

Een kwart van de researchfase van De Middellandman zit er op. Zien we door de platanen van Middelland het bos nog? We lopen de vier onderdelen van het onderzoekdeel van het project even langs: ik schrijf een blog, maak een interviewserie over zelforganisatie op TV, organiseer talkshows en geef een cursus. Mijn omgeving vraagt zich af of dat niet wat veel van het goede is voor een man van 72. Misschien wel. Maar ik kan bijsturen. Door er wat meer tijd voor te nemen en de dosering aan te passen.
Ik begon op 1 september met mijn 100 dagen onderzoek en op 13 oktober heb ik 25 dagen beschreven. Op die manier zal ik er zo’n zes maanden over gaan doen.
Wat het weblogdagboek betreft heb ik tot nu toe ruim 23 duizend woorden geschreven en er zijn 1047 bezoekers op af gekomen. Het blog zou ooit zomaar een mooi boek kunnen worden, opnieuw geredigeerd, en aangevuld met speciale zwart-witfoto’s. Ik heb al 55 pagina’s uitgeprint, na 100 dagen zullen dat er dan meer dan 200 zijn, nog los van de illustraties en bijlagen. Dat voelt goed. Nu eerst even een quick scan van de eerste 25 dagen:

  • Onderwerpen: De belangrijkste thema’s die aan de orde zijn gekomen waren: uiteenlopende info over Middelland, vluchtelingen, de zorg, de overlast, en de economie.
  • Personen: Ik heb heel veel nieuwe Middellanders ontmoet, evenals experts die ik sprak en die niet in Middelland wonen maar er wel veel van weten of mee te maken hebben. Tot die laatste groep behoren auteur Gerard Peet, schrijver en entertainer Derk Otte, en wijkagent Hans Vos. Nieuwe bijzondere wijkbewoners die mijn pad kruisten: Winnie Roseval, Jeroen Leemans, Joke van Bilsen en Luc Manders. Natuurlijk kan ik niet iedereen noemen. Bij veel mensen heb ik de behoefte om ze eerst nog beter te willen leren kennen.
  • Locaties: Op welke plekken in de buurt is de Middellandman sinds 1 september 2015 geweest? Om te beginnen heb ik met mijn auto, fiets en te voet alle straten doorkruist. Op de eerste dag heb ik tijdens een wandeling de grens van de wijk afgetast. Straten die ik aan een nadere inspectie heb onderworpen: Heemraadssingel, Nieuwe Binnenweg, Rochussenstraat, ’s-Gravendijkwal, Henegouwerlaan, Essenburgsingel, G.W. Burgerplein, Graaf Florisstraat, Beatrijsstraat, Zwaerdecroonstraat, Volmarijnstraat, Schietbaanlaan, Aleidisstraat en Claes de Vrieselaan.
  • Huizen en gebouwen: Het wijkgebouw/wijkpaleis, de kathedraal, de horeca op de Nieuwe Binnenweg, Espresso Dates, De Oranjerie (Volmarijnstraat), het hoekpandje (Graaf Florisstraat 88a), de Urban Espresso Bar West, het buurtatelier in de Zwaerdecroonstraat, café Terminus aan de 1e Middellandstraat, het kantoor van de stadsmarinier, de Dirk en AH (supermarkten) en de voormalige confectiefabriek.
  • Vormen en beelden: De tekst valt uiteen in diverse journalistieke vormen, zoals: verslagen, interviews, beschrijvingen, analyses en meningen. Het mooiste stuk vond ik bij nader inzien ‘Middagje Middelland’ over de mannen in de Beatrijsstraat en de interviews met Peet en Vos. De beelden vind ik nog niet goed genoeg. Dat is mijn fout. Ik moet beter leren fotograferen en er meer aandacht aan schenken. De meest tot de verbeelding sprekende beelden vond ik snackbar Peppie (volgers op Facebook dachten dat mijn bijbehorende prijsvraag een zoekplaatje was en reageerden met ‘Binnenweg/hoek Claes de Vriese’, maar dat was de vraag helemaal niet: ik was benieuwd naar goede voorbeelden om de identiteit van Middelland te bepalen), de kop van onze witte herder Pekka, de foto met het Bulgaarse jongetje, en het dramatische plaatje van de omgewaaide boom.

Maar wat vindt u? Het meest stel ik als journalist interessante informatie op prijs. Online ontving ik die bijvoorbeeld van Tim de Haan (ambtenaar), Joke van Bilsen en Marieke Hillen (buurtbewoners), Robbert de Vriese (Wij Delfshaven) en de historicus Han van der Horst. Maar een beetje gefundeerde inhoudelijke kritiek op wat ik doe en schrijf is mij ook dierbaar. Of stuur mij een markante foto van uw straat, uw tuin, uw huisdier.
KamerraamAndere activiteiten van De Middellandman
Van de TV-serie ‘Heft in eigen hand’ (via de lokale omroep Open Rotterdam) zijn tot nu toe 4 afleveringen uitgezonden. Een daarvan, over de Zorgvrijstaat Rotterdam West, had ook betrekking op Middelland. De programma’s over de ruilmunt op Rotterdam Zuid en de duurzame energie zouden – als we over de wil en menskracht beschikken om het te doen – zo naar onze wijk kunnen worden overgeheveld. Jeroen Leemans uit de Graaf Florisstraat praat vanaf komende vrijdag (na 18.15 uur) ook over onze buurt en over de fantastische hondenspeelplaats Bello. In de laatste uitzending, op 23 oktober, interviewt buurtbewoner Winnie Roseval de Middellandman op een geheime plek in de buurt. In 2016 willen we een serie maken over de 10 bijzonderste Middellanders.
Op drie plekken zijn drie Middellandman-talkshows georganiseerd. In Espresso Dates ging het over ‘samenleven’ in onze wijk, en in de huiskamer van de Graaf Floris over vluchtelingen. We nemen alle tijd om rustig met elkaar te praten, als reactie op de snelheid en oppervlakkigheid van Facebook en Twitter. De talkshows zijn meestal via Periscope te volgen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Vooruitblik
De Middellandman is nog veel van plan. Na het 100 dagen buurtonderzoek gaan we in 2016 met elkaar een Middelland-plan maken. Ik benader daar op dit moment mensen voor die tijd en zin hebben. We beginnen bewust heel klein. Op één plek willen we iets gaan doen. Trefwoorden daarbij zijn: identiteit, economie, sociale kwesties, en kosmopolitisme. Verder laat ik er nog niets over los. Via dit verhaal worden de contouren de komende weken langzaam zichtbaar.

Activiteiten op de korte termijn zijn:
16 oktober: deel V van de TV-serie ‘Heft in eigen hand’ over hondenspeeltuin Bello.
21 oktober: De Middellandman-talkshow IV over religie in de Elisabethzaal van de kathedraal aan de Mathenesserlaan.
27 oktober: Start van de 6-delige cursus ‘Rotterdam voor gevorderden’. (Zie dag 23) Opgeven via: http://www.volksuniversiteitrotterdam.nl/cursus/rotterdam-voor-gevorderden)

Previous Story

DAG 24: Wijkagent Vos, afscheidsinterview

Next Story

DAG 26: Info over Middelland (3): Schrijvers en dichters