DAG 84: Column

2 minuten leestijd

Oude politiek
Dat is Den Haag. Coalitiepolitiek vanuit een dichtgetimmerd regeerakkoord. Oeverloos gezeur over het lijsttrekkerschap binnen de PvdA. Een lang zomerreces. De gesloten cultuur van het Binnenhof. Eindeloze parlementaire enquêtes door parlementariërs die concluderen dat het parlement voor de zoveelste maal in gebreke is gebleven. Ja, begin weer eens een onderzoek naar de Panama Papers op de Amsterdamse Zuidas.
Oude politiek. Dat is Bas Heijne, die in de NRC zegt dat Aboutaleb de strijd met Diederik en Lodewijk moet aanbinden.
Oude politiek is de trui van Spekman.

Nieuwe politiek is een langzaam maar trefzeker afscheid van de natiestaat. De stad in plaats van de staat. De wereld willen behoeden voor haar ondergang. Think global, act local. Focus op problemen die er toe doen. Armoede, toenemende ongelijkheid, vluchtelingenstromen, oorlogsgeweld, het klimaat…
Nieuwe politiek is inhoud belanrijker vinden dan poppetjes.
(Het is misschien het onmiddellijk oprichten van een nieuwe progressieve partij waarin de PvdA, de SP en GroenLinks hun doodsstrijd enigszins op de lange baan schuiven. Ik aarzel, want politieke partijen zijn ook exponenten van oude politiek).
Nieuwe politiek is:

  • Stadmaken.
  • Burgers die het heft in eigen hand nemen door een corporatie om te toveren in een coöperatie.
  • Een gekozen burgemeester die de stad regeert. Vrij naar If Mayors Ruled the World van Benjamin Barber.
  • De democratie opnieuw uitvinden, bijvoorbeeld zoals David van Reybrouck dat bepleit.

Vraag aan Ahmed Aboutaleb: waar kiest u voor?Poster Aboutaleb
Voor de oude of de nieuwe politiek? Gaat u zich aan uw belofte houden en uw karwei in Rotterdam afmaken? Gaat u inhoud te geven aan een nieuw politiek model: een stadstaat die meer inkomsten uit de haven ten goede laat komen aan de stad (zie Rotterdam-katern NRC 17 april 2015, “Maak van Rotterdam een stadstaat”)? Of keert u terug naar de wereld van de oude politiek die steeds meer van zijn legitimiteit verliest? Waarbij u dan voor de saaie keus komt te staan tussen: met een kleine PvdA in de oppositie wegkwijnen of met een iets grotere PvdA compromissen smeden binnen een vier-partijencoalitie?

Als ik u was zou ik het wel weten.
Geef mij maar Rotterdam.
Dat is mooier dan Den Haag.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton Damen

Toch graag een benoemde burgemeester die juist ver en onafhankelijk boven de partij-politieke leugenachtigheid staat! Iemand die verstand heeft van serieuze en onafhankelijke communicatie met alle burgers en daarin geen enkel commercieel of eigen machtsbelang kent. Iemand die met die kennis bewapend in staat is gemeenteraad, college van wethouders en… Lees verder »

Previous Story

DAG 83: Ditjes en datjes

Next Story

DAG 85: Sollicitatie