DAG 77: Verdacht van terreur in Rotterdam-West

4 minuten leestijd
Start
10010011ekeken
4 minuten leestijd

Dat er hier in Rotterdam West mensen zijn gesignaleerd die iets met de aanslagen in Parijs te maken hebben weet ik al enige tijd, uit betrouwbare bron. Als ik dergelijke informatie hoor, vertel ik dat altijd aan een enkele vertrouweling in mijn omgeving, zodat die kan bevestigen dat ik niet bluf.
Er was voor mij niet direct aanleiding om er iets mee te doen. Al was het maar om de terroristen niet te veel aandacht te gunnen. De algemene opvatting is dat als de media terreurdaden consequent zouden doodzwijgen, het terrorisme spoedig zou ophouden, omdat het dan nauwelijks meer zin heeft. Bovendien is het geen geheim dat er in sommige achterstandswijken in Rotterdam al heel lang radicale moslims zijn, die contacten met anderen onderhouden via de sociale media en familie-contacten. Als uitbater van Club Math. bij de Mathenesserbrug (in 2003 en 2004) heb ik dat van nabij mogen meemaken. De vermeende terrorist Samir A liep soms in de buurt rond en in ons café kwamen vele onduidelijke personen met roots in Noord-Afrika. Vaak namen we een cocktail van kleine criminaliteit, drugsgebruik en radicalisme waar. Bij ons was iedereen welkom, mits hij of zij zich correct gedroeg. Ongetwijfeld maakten er fouteriken deel uit van onze klandizie. Ze droegen geen emblemen om hun identiteit prijs te geven. Het Club Math. dossier bevat veel interessante informatie.Screenshot AD
Op zondagavond 27 maart worden we getipt dat de politie rond de Burgmeester Meineszstraat en het eind van de Mathenesserweg actief is. We horen het geluid van een of meer helikopters. Er zijn en worden een aantal arrestaties verricht en huizen doorzocht. Een 32-jarige Fransman wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. We weten dat het verschil tussen verdenken en bewijzen groot kan zijn. Of deze man degene is waar mijn betrouwbare bron aan refereerde weet ik op dat moment nog niet. De aangehouden Fransman wordt in verband gebracht met het Zerkani-netwerk dat een sleutelrol zou spelen bij de aanslagen in Parijs en Brussel. Ik neem een kijkje bij de afgezette plekken. Zie politie, pers, omwonenden en enkele sensatiezoekers. Er gebeurt verder weinig.

Wat dit voorval illustreert is dat terreur dichtbij kan komen. Wat je er als burger tegen kan doen is goed opletten, open communiceren met je mede-buurtbewoners, de oorzaken van veel onvrede (armoede, werkloosheid,enz,) proberen terug te dringen en – in dit geval – demonstreren tegen de vele onbezonnen en meestal contraproductieve oorlogsdaden van Westerse landen, ook Nederland, in het Midden-Oosten. De site van NOS Nieuws meldt: “Opmerkingen van bewoners van Middelland dat het er niet goed gaat, herkent burgemeester Aboutaleb niet: “Ik kom bijzonder veel in die wijk en we werken er hard aan, samen met de bewoners. Ik heb niet het gevoel dat het daar enorm uit de hand loopt.””
Raar bericht is dat. De arrestaties en invallen speelden zich helemaal niet in de wijk Middelland af, maar in het verderop gelegen Nieuwe Westen en Bospolder Tussendijken.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.