DAG 61: Middelland & Co?

6 minuten leestijd

Ron van Gelder, de aimabele drijvende kracht achter de Alliantie West-Kruiskade (een samenwerking tussen de gemeente en bedrijven om deze winkelstraat aantrekkelijker en veiliger te maken), gaat vanaf 1 februari ook zijn vleugels uitslaan in Middelland. Hoera!

“Ik trek in bij de stadsmarinier. Het eerste wat we daar gaan doen is die naam van het raam weghalen. Welke naam moet er nou op het raam komen te staan? Ik heb daar wel ideeën over, maar ik wil eerst suggesties van anderen horen.”Stadsmarinier

BIKAMILA.
“Wat zeg je?”

De binnenkant van Middelland. Of: Club Mid. In plaats van Club Med of Club Math. (Mathenesse).
“Ja, helemaal niet verkeerd. Ik zelf vind Middelland & Co leuk. Dat dekt mooi de lading. Maar nogmaals, ik roep bij deze iedereen op om met leuke namen te komen.”

Wat ga je doen?
“Het komt er eigenlijk op neer dat we gaan proberen om van de Middellandstraat een aantrekkelijke winkelstraat te maken. Maar er ligt al een plan van de werkgroep Middellandstraat en mijn eerste opdracht is om dat plan uit te voeren. Na de cocreatie komt er nu een proces van co-productie. Ik ga uitzoeken hoe je dat op een evenwichtige manier kan doen. Er spelen natuurlijk tal van tegenstrijdige belangen. Maar ik wil weten waar de mensen hier hun tanden in willen gaan zetten. Of het nou Rudi is of Matthias, Karin of Marieke. Dat mensen die echt iets willen ook de gelegenheid krijgen om mee te doen.”

Je weet dat ik een plan heb voor een radicale verandering van een deel van de Mathenesserlaan. We overwegen om in dat kader een werkbezoek af te leggen in Keulen waar straten ontwikkeld zijn zoals ik hier zou willen.
“Daar ben ik heel benieuwd naar. Aangenomen. Bij de Kruiskade is de droom ook: auto’s er uit of aan één kant.”

Weet je dat er in Middelland heel veel met haar wordt gedaan. Pruiken, styling, inplantaties, Sjoerd Didden zaliger, noem maar op. Dat kan misschien prominent op één plek als een soort nieuwe specialiteit.
“Ja, voor de beste pruiken van Nederland ga je daar naar toe.”

Het Middellandplein. Wat gaan we daar van maken?
“Er liggen wel wat plannen voor vergroening en een autoluwe benadering, maar ik moet me daar nog heel erg in gaan verdiepen. Daar ga ik nu nog geen uitspraken over doen.”Middellandplein

Mijn gevoel zou zijn dat je die plek eerst helemaal moet strippen.
“Ja, strippen en dan gaan nadenken over een goede inrichting.”

Wie is volgens jou de baas van Middelland?
Er valt een lange stilte. Ik noem een aantal namen van de gebiedsvoorzitter, de gebiedsdirecteur, Aboutaleb, de gemeenteraad.
“Aboutaleb misschien, omdat hij leiding aan het proces in Middelland geeft.”

Je kan ook redeneren dat de burgers de baas zijn. Zij wonen, leven en werken in de buurt en betalen veel aan rijks- en gemeentelijke belastingen.
“Maar dat is uiteindelijk ook de bedoeling van cocreatie. Dat burgers en ondernemers het voor het zeggen gaan krijgen en dat de gemeente dat moet faciliteren. En ik denk wel dat Middelland dat aan kan.”

Ik ook. Als het ergens kan gaan lukken, dan is dat in Middelland. Door de mooie mix van mensen.
“Maar het zou nog beter zijn als niet vooral de bovenkant aan het woord was. De grotere onderkant van de wijk wil ik ook wel graag horen.”
Die uitspraak is De Middellandman uit het hart gegrepen.

Het gesprek wordt langzaam overstemd door klussers die ergens langdurig hard op slaan, en aanzwellende achtergrondmuziek. Ron zegt dat hij er echt zin in heeft en dat hij op een aantal vlakken wel wil doorpakken. Niet voor iedere scheet eerst langs een ambtenaar. Wat hij op de Kruiskade geleerd heeft kan hij in Middelland goed gebruiken.

Ik vraag of hij in Middelland komt wonen. Voorlopig niet, is het antwoord, al begrijpt hij wel dat er veel voor te zeggen valt dat de sleutelfiguren meer en vaker in de buurt wonen waar ze werken. Van Gelder vertelt dat hij helemaal zin kreeg in zijn nieuwe werk na de bijzondere wandeling door de wijk, vorige week, met de burgemeester en de wethouders (zie Dag 59). Mijn eerste wensen voor de Middellandstraat zijn: het plaatsen van een geldautomaat en het maken van voorzieningen om je fiets beter kwijt te kunnen. Aan het eind van ons lunchgesprek in Holy Smoke ziet Ron dat ik mijn hot dog-broodje maar voor de helft heb opgegeten. Hij vraagt of hij de andere helft mag hebben. Na mijn ja eet hij die helft op. Dan vertrekt hij. Ik blijf zitten met de vraag waarom hij die vraag stelde. Had hij nog trek of wil hij niet dat die helft bij het vuil beland? Eten delen heeft sowieso wel wat moois.

P.s. Zie de agenda voor de volgende talkshow!

Previous Story

DAG 60: De bovenkant van Middelland is van trespa

Next Story

DAG 62: Wie goed doet, goed ontmoet