Foto door Alain Rouiller

DAG 44: Deel Mathenesserlaan wordt winkelgebied voor voetgangers

4 minuten leestijd
Foto door Alain Rouiller
Foto door Alain Rouiller

Voor Blvd, het magazine van de Stichting Boulevard ‘voor iedereen die begaan is met leven, wonen en werken op de Mathenesserlaan, het Heemraadsplein en de Heemraadssingel’ heb ik een behoorlijk provocerende column geschreven, die in mijn Middellanddagboek niet mag ontbreken. Ik vrees dat menigeen – na van mijn idee te hebben kennis genomen – denkt dat ik rijp ben voor een spoedopname in een gesloten psychiatrische instelling, maar mijn probleem is dat ik het echt een plan vind dat het verdient om te worden gerealiseerd. Er moet wel wat tijd in gestoken worden. Ik verneem graag uw reacties.

Nico’s column
Als het aan mij ligt is het gedaan met de huidige Mathenesserlaan. Ik heb namelijk een revolutionair idee. Het idee om het stuk van onze laan tussen de ’s-Gravendijkwal en de Heemraadssingel totaal te veranderen.
Stel je voor:

  • Stap 1: Het bestemmingsplan voor dit deel van Middelland wordt opgeheven.
  • Stap 2: de middenbaan van de laan wordt verhoogd en bestemd tot voetgangersgebied. De mooie bomen blijven allemaal staan. De ventwegen blijven ook, maar worden alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer.
  • Stap 3: de huizen en gebouwen op het aangegeven stuk mogen vanaf 2020 winkels, theaters en horeca worden.

Waarom stel ik dit voor? Er zijn twee steden waar ik graag kom, Barcelona en Berlijn, die plekken hebben waarvan ik denk: Waarom maken we van onze laan niet zo’n plek? In Barcelona gaat het om de Rambla del Poblenou (zie foto). Een heerlijke lange wandelboulevard vol met terrassen, winkels, theaters, koffiehuizen en restaurants. De basis is een brede straat en mooie huizen.
Meerdere buurten in Berlijn staan model voor wat in Duitsland in vele steden is gebeurd. Na de oorlog waarin veel centra totaal door bombardementen waren verwoest is het centrum tijdelijk verschoven naar de omliggende woonwijken. Daardoor veranderden straten met woonhuizen van karakter. Tussen die huizen verschenen geleidelijk winkels en restaurants en daardoor werden die buurten veel levendiger. Toen ik buitenlands correspondent was kwam ik graag in dat soort buurten in plaatsen als Hamburg, Frankfurt en Keulen.
De volgende voor de hand liggende vraag is waarom ik die ontwikkelingen wil projecteren op Middelland.
Het antwoord: Mijn voorstel is een moderne aanpassing van de visie van de bedenker van deze buurt, Gerrit de Jongh. Hij wilde straten voor rijke en minder rijke mensen. Ik wil een ‘rijke’ winkelstraat naast twee ‘gewone’ winkelstraten, de Nieuwe Binnenweg en de Middellandstraat. Maar er is meer. Rotterdam groeit en bloeit. Er komen nieuwe soorten bewoners naar de stad. De wijken moeten steeds meer hun eigen broek op gaan houden. Bij dergelijke ontwikkelingen passen gedurfde plannen. Ik heb nog veel meer argumenten en ideeën voor de verdere uitwerking, maar ik wil me hier en nu beperken tot de kern van de zaak.
Met deze visie spaar ik me zelf niet, want ik woon in het gedeelte dat ik op de schop wil laten nemen. Het kan ook gevolgen hebben voor mijn tot nu toe gelukkige huwelijk. Wordt mijn eigen huis een boekwinkel of bistro? Moet ik die nering zelf gaan runnen en in het sousterrain gaan wonen? Ik vrees dat ik Middelland zal moeten ontvluchten, ook al is het een top-idee.

Nico Haasbroek
De Middellandman

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mattijs

Interessant idee (en al bijna van een jaar geleden!). Eerste vraag is inderdaad of er behoefte is aan nog meer winkelruimte…? En wat betreft aanbod van winkels is er ook al duidelijk verschil tussen de ‘rijkere’ Nieuwe Binnenweg en de ‘armere’ Middellandstraat. Maar ideeën verdienen het om te worden bediscussieerd… Lees verder »

Joan de vos

Een top idee Nico Haasbroek ! Het zal de laan opknappen , zodat je er met plezier doorheen gaat lopen . op dit moment een mooie laan , maar super saai . Hoop zeker dat jouw plan door gaat .

Jeroen Hoorn

Geweldig plan! Weg met die benauwde ouwe gevels. Kozijnen eruit, reclame & rolluiken erop, parket en trappenhuizen in de haard, mooie grote voorraadmagazijnen in de achtertuinen zoals we die van de Binnenweg kennen. Zijn we het laatste restje vooroorlogse rommel ook kwijt. Nog maar een paar graden climate change en… Lees verder »

Han van der Horst

Het lijkt me een heel aardig idee om van de Mathenesserlaan een wandelboulevard te maken. Of het daarop storm gaat lopen in vers twee. Je hebt in Barcelona ten noorden van het Cataloniëplein inderdaad een een lange voortzetting van de echte Rambla. Daar is het prettig wandelen. Maar het is… Lees verder »

Roland Vonk

Het prikkelt de fantasie zeker.

Aart van Boeijen

In Rotterdam is het bijzonder dat rijk en arm zich mengt in de winkelstraten Nieuwe Binnenweg en steeds meer in de West Kruiskade. Vb. Vermeijden op de Binnenweg naast Surisnacks. Alleen voor rijken OK natuurlijk maar is de huidige dynamiek niet veel leuker?

Previous Story

DAG 43: Wereldburgers gevraagd

Next Story

DAG 45: Saskia Sassen op bezoek in Middelland