DAG 38: Vluchtelingen II,  eerste activiteit op 26 november in Graaf Florisstraat

3 minuten leestijd
Start
1011100ekeken
3 minuten leestijd
1

De opkomst is bijna vier keer zo groot als de eerste keer dat we in de Graaf Florisstraat over vluchtelingen spraken. Er zijn bewoners en mensen die zich al op allerlei manieren voor vluchtelingen inzetten op de publiciteit in het AD en op de site van de Graaf Florisstraat afgekomen. Met louter positieve intenties. Ik mag het gesprek in goede banen leiden. Jeroen Leemans en Marieke Sonneveld vertellen hoe het begonnen is. Op straat, tijdens een praatje. Er werd in eerste instantie gedacht aan het eventueel kraken van een leegstaand hotel en aan kennis delen met Syriërs. Maar dat idee is niet heilig. We kunnen hier ook met elkaar iets anders bedenken. Het gaat wat Marieke betreft vooral om het verlangen om met vluchtelingen in contact te komen en Jeroen wijst ook op andere lege gebouwen in de Graaf Floris. We inventariseren ideeën en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de gemeente laten weten dat je als straat bereid om op één of meer plekken te ontfermen over vluchtelingen. Dat sluit aan bij de gedachte van burgemeester Aboutaleb om als gemeente zelf een rol te willen spelen in het op kleinschalige wijze verspreiden van het door de Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)verzochte aantal vluchtelingen over de stad. Maar we kunnen ook klein beginnen met activiteiten in het hoekpandje van de Graaf Florisstraat. Met name Daphne Maltha, Elise den Os(van Leeszaal Rotterdam West) en Ineke Palm (vice voorzitter van de gebiedscommissie

Delfshaven) verstrekken leerzame informatie. Jeroen wijst op het belang van een breed draagvlak voor onze plannen. Harold Smits vindt dat we wat moeten doen met de creativiteit van de mensen in deze straat. Na het bespreken en afwegen van alle voors en tegens doen we drie dingen:

  1. We laten een lijst circuleren waarop iedereen die mee wil doen zijn naam kan zetten plus een kruisje als hij of zij bereid is om actief mee te doen.
  2. We maken afspraken over de publiciteit.
  3. We organiseren een themamaaltijd voor en door vluchtelingen rond het thema film. Op 26 november.

Zie voor meer details: www.graafflorisstraat.nl

Als ik raadslid of wethouder was, zou ik het hartverwarmende initiatief van de Graaf Florisstraat direct omarmen en overleggen welke mogelijkheden er verder nog zijn om asielzoekers te ondersteunen. Ik ervoer de avond als typisch Rotterdams. Samen snel iets willen doen zonder je blind te staren op de regeltjes en de bijzaken. Op zo’n moment weet ik waarom ik Rotterdammer ben.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3NN9w[/embedyt]

1 Comment

Geef een antwoord

Your email address will not be published.