DAG 13: De poepgrens van Middelland

3 minuten leestijd
Start
11100100ekeken
3 minuten leestijd

Pekka frontaal

De Middellandman heeft een Middellandhond. Roepnaam: Pekka. Geboortedatum: 17 december 2014. Canadese herder. Circa 30 kilo.
Goede vrienden van Pekka zijn o.a. Google (Border Collie/Friese Stabij), Lola (dalmatiër), Jopie (Spaanse hyena), Oscar (wisselvallige Weimaraner), Olmo (Spaanse vuilnisbak), Maurits (Airedale Terriër), Rakker (wit schoothondje), Porsche (buldog), en Demon (idem). Stuk voor stuk zijn ze op en rond de Heemraadssingel te bewonderen.
Volgens het gemeentelijk fiscale jargon is Pekka een ‘volgende hond’ waarvoor per jaar € 202,90 moet worden betaald. Een eerste hond kost € 128,10. Dat roept al veel leuke vragen op: waarom moet een tweede hond duurder zijn dan een eerste hond, en waarom € 202,90 en niet bijvoorbeeld € 203,35? Ik bedoel: waarop zijn die tarieven gebaseerd? Volgens de gemeente telt Rotterdam minstens 21.000 honden. Voor 4.000 daarvan zou geen belasting worden betaald. Als ik een grof sommetje maak, levert de hondenbelasting de gemeente Rotterdam dik € 2,5 miljoen op. Waar wordt dat geld aan besteed? Dat zou leuk zijn om te weten. Welk raadslid kan mij antwoord geven?

De trotse eigenaren van Pekka ontvingen onlangs een hele vervelende lange brief over de ‘veranderingen in hondenbeleid Delfshaven’. Pekka ging er niet van kwispelen. Een brief vol regels, aanlijnplicht en handhaafwaarschuwingen. Een bijgevoegde kaart laat zien dat Pekka aan de Middellandzijde van de Heemraadssingel los kan lopen en vrij kan poepen zonder opruimplicht. De poepgrens van Middelland.
De bazin van Google, Natasja Langerak, is in de pen geklommen. In een goed beargumenteerd bezwaarschrift tekent zij namens een grote groep bewoners van Middelland protest aan tegen het nieuwe hondenbeleid, vooral tegen het besluit om de losloopzones aan te passen.

Honden zijn controversieel en daarom geen makkelijk thema voor de politiek. De een haat poep op straat en is bang voor honden, de ander is juist gek op hen. Feit lijkt dat steeds meer mensen een hond willen en daarvan genieten. Natasja stelt zich in haar brief constructief op. Ze vindt dat je opruimplicht overal zou kunnen invoeren, en besluit haar brief met de opmerking dat honden kunnen bijdragen aan de cohesie in onze wijk.

Dat herken ik. Hondenbezitters voeren vaak lange gesprekken met elkaar. En bent u wel eens bij speeltuin Bello, Gordelweg 270, geweest? Dat is te gek om aangelijnd te lopen. Google en Pekka overwegen ook om met een petitie aan te bellen om te pleiten voor een hondenspeeltuin voor Middelland.

Voor meer info/steun mbt het bezwaarschrift: natasjalangerak@gmail.com

AGENDA MIDDELLANDMAN:
Dinsdag 22 september Talkshow De Middellandman. Hoofdgast: schrijver/entertainer Derek Otte.
Discussie over de vraag ‘leven we in Middelland langs elkaar heen?’
Plaats: Espresso Dates, Middellandplein 21 b.
Tijd: 20.00 uur
Gratis toegang

Geef een antwoord

Your email address will not be published.