DAG 86: Rijk & Wit

5 minuten leestijd

Het bijzondere van Middelland is dat het in meerdere opzichten een gemengde wijk is, zowel qua bevolkingssamenstelling als inkomens. De rijkere mensen wonen vooral langs de Heemraadssingel en op de Mathenesserlaan. Die bewoners zijn verenigd in de stichting Boulevard. De missie van de stichting: ‘Stichting Boulevard is er voor iedereen die begaan is met leven, wonen en werken op de Mathenesserlaan, Heemraadsplein en –singel en is alert op verstoringen van het woon- en werkklimaat in het Boulevardgebied, bindt ondernemers en bewoners en ontsluit culturele initiatieven in Delfshaven.” Prachtig. Ik vraag me af in hoeverre het weren van vuilcontainers op de Mathenesserlaan en Heemraadssingel ook binnen die missie past.
Boulevard geeft ook een mooi blad uit dat Boulevard heet. Er staat een boeiend artikel in over verslavingsonderzoek vanuit een instituut aan de Heemraadssingel 194. Plus mijn column, waarin een oproep doe om geld in Middelland te investeren. Lees maar.Schermafbeelding 2016-06-20 om 00.30.47

Lieve rijkelui,

Omdat ik op dit moment brievenboeken lees van Ilja Leonard Pfeijffer en wijlen Heere Heeresma uit de Privé-domein-reeks van de Arbeiderspers, wil ik deze column in de vorm van een brief gieten. Wat kunnen die jongens heerlijk schrijven. Hoog tijd om van al onze oppervlakkige mailtjes en tweets definitief afscheid te nemen en terug te keren tot de pen en het papier.
Het irriteert mij al langer dan me lief is dat er in de media veel meer aandacht is voor de arme dan voor de rijke mensen in onze samenleving. We weten nu wel hoe kleurrijk de armoede in de wereld kan zijn. In deze brief richt ik mij bewust tot de welgestelde Boulevard-leden, hoe rijker hoe beter. Zijn jullie ook zo blij dat we nu aan het Heemraadsplein eindelijk het café voor ons soort mensen hebben: café Rijk & Wit?

Ik schrijf jullie om jullie medewerking te vragen voor het opbouwen van een nieuwe economie voor Middelland. In het voorjaar heeft het stadhuis ruim 7 miljoen euro aan onze wijk toegezegd voor het realiseren van overwegend oude plannen in de komende drie jaar. Dat is prachtig. Maar wat gebeurt er daarna met Middelland? Mijn idee zou zijn om een nieuw economisch model voor onze buurt te ontwikkelen. Door zelf in onze wijk te investeren kunnen we – als we het goed doen – twee doelen bereiken:

  1. Return on investment.
  2. Grotere zeggenschap over onze woonomgeving, omdat we minder afhankelijk worden van de gemeente Rotterdam.

Wie doet er mee? Laten we onder het genot van een goed glas wijn en een dikke sigaar onze eerste plannen gaan uitbroeden. Ik geef als aftrap graag een toelichting op dit idee, maar voor de echte deskundigheid heb ik jullie nodig.

In de vorige Boulevard stelde ik voor om van een deel van de Mathenesserlaan een chique winkelstraat met horeca en voetgangersgebied te maken. Ik hield er ernstig rekening mee dat ik Rotterdam direct zou moeten ontvluchten, maar niets was minder waar. Ik ontving opvallend veel positieve reacties. Waarvoor dank. Kennelijk is hier een klimaat aan het ontstaan dat mogelijkheden biedt voor gedurfde veranderingen. In de geest van de ontwerper van dit stadsdeel, G.J. de Jongh.
Zelf woon ik in een monumentaal pand op de laan en ik ben – mede door een verkeerde hypotheek – vooral geestelijk heel rijk. Toen ik een paar jaar geleden met mijn vrouw door Genua wandelde kwam er een charmante oude man op ons af die om wat geld bedelde. Hij deed dat zo bekwaam dat we hem spontaan iets van tien euro gaven. Even later zagen we hem op een terras van een enorme ijs coup genieten. Zijn snor zat onder de slagroom. Laten we een deel van onze hebzucht aan Middelland ten goede laten komen.

Adieu,
Nico

Previous Story

DAG 85: Sollicitatie

Next Story

DAG 87: De wijze woorden van Frans Soeterbroek