DAG 62: Wie goed doet, goed ontmoet

4 minuten leestijd

Volgens de wetenschap word je van altruïsme gezonder, stressbestendiger en gelukkiger. Dat is te lezen in een aardig verhaal in de Volkskrant van 30 januari 2016. Rachel van de Pol verrichtte een jaar lang dagelijks een goede daad en merkte hoe heilzaam dat voor haar uitpakte. Rachel doet hele leuke dingen. Ze lapt ongevraagd het buitenraam van de buurvrouw, veegde natgeregende fietszadels droog, wiedde onkruid in stadsplantsoenen en bood mensen die de bus misten een lift aan met haar fiets. Leuk als meer mensen zo met elkaar om zouden gaan. In het artikel wordt verwezen naar een studie van Emily Ansell van de universiteit van Yale. ”De conclusie: mensen die een helpende hand uitsteken naar vreemden, zijn minder gevoelig voor de overvolle mailbox op hun werk, strakke deadlines, jengelende kinderen, conflicten met hun partner, of andere zaken die spanningen opleveren.” Sociaal-psycholoog René Bekkers van de Vrije Universiteit voegt daar aan toe: “Als je mensen echt gezonder zou kunnen houden door ze een goededadenkuur voor te schrijven, zou dat een hoop medicijnen en dus zorgkosten schelen.” Gelukkig wordt het nut van onbaatzuchtigheid niet overdreven. Rachel van de Pol doet dat ook niet. Niettemin vind ik haar experiment de moeite waard. Lees: www.ikreddewereld.nl Later in dit jaar verschijnt haar boek over dit onderwerp.Altruïstische vrouw

De familie van de Middellandman wil zich ook nog wel eens aan een goede daad wagen: soms leggen we tijdens onze wandelingen met de hond boeken op de bankjes langs de singel neer. Een andere favoriete spot is de zilveren motor van Anna Blaman voor het gebouw van de Volksuniversitet. Daar zijn de boeken meestal binnen een uur weg.

Happiness Manifesto
Nu ik toch positiefaan het uit-freaken ben, wijs ik ook graag op het ‘Making Slough happy’-project van de BBC. Slough is een industriestad met flats in de omgeving van Londen waar een experiment werd uitgevoerd om de bevolking wat gelukkiger te maken. Geadviseerd werd om twee maanden lang de volgende regels te volgen:

  1. Beweeg
    Doe drie keer in de week een half uur aan lichaamsbeweging.
  1. Prijs jezelf gelukkig
    Bedenk aan het eind van de dag minstens vijf dingen waar je dankbaar voor bent.
  1. Praat
    Praat elke week een uur met je parnter of beste vriend(in), zonder gestoord te worden.
  1. Plant iets
    Ook al is het een plant in een pot. Hou de plant in leven.
  1. Kijk de helft minder televisie 
  2. Lach minstens één keer per dag naar en/of begroet een onbekende 
  3. Bel een vriend(in)
    Zorg dat je in contact komt met een oude vriend of bekende die je al een tijdje niet meer gezien hebt, en spreek met hem/haar af.
  1. Lach minstens één keer per dag 
  2.  Verwen jezelf elke dag
    Neem de tijd om er goed van te genieten.
  1. Wees aardig.
    Doe elke dag iets goeds voor iemand.

Middellanders, aan de slag! Meld je ervaringen bij de Middellandman.

P.s.: Wees welkom bij de zesde talkshow, donderdagavond 4 februari, 20.00, Confectiefabriek Aleidisstraat 3!

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Els Desmet

http://m.ad.nl/ad/m/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4240629/2016/02/08/Rotterdammers-het-gelukkigst-van-Nederland.dhtml

En dan staat vandaag dit bericht in de krant. Rotterdam meest gelukkige stad van Nederland.

Els Desmet

En wist je dat nadenken over en werken aan geluk, gelukkig maakt? Mijn broer is professor aan de TU en doet er onderzoek naar in relatie tot producten en diensten. Helaas voor de Middellandman woont hij in het Nieuwe Westen…. En wist je dat in de statuten van het Verhalenhuis… Lees verder »

Previous Story

DAG 61: Middelland & Co?

Next Story

DAG 63: Club Mid?