DAG 52: Info over Middelland IV

6 minuten leestijd

middelandgeschiedenisWat weet het Stadsarchief over onze buurt? Ik begin digitaal. Daar kan je zoeken op mensen, locaties en gebeurtenissen. Als ik ‘Middelland’ invul, dan zie ik:

  • Beeld en geluid: 70 fragmenten.
  • Bibliotheek: 71 publicaties
  • Krantenartikelen: 193
  • Archieven: 43

Een flinke score, maar dat hoeft nog niks te zeggen. Het gaat om de inhoud en de vraag hoe up to date de informatie is. Elke speurneus hoopt natuurlijk op een bijzondere vondst. Zou er een verrassend mooi boek tussen zitten of krijg ik te maken met voorspelbare kost?
Mijn eerste bezoek aan het ‘analoge’ archief op deze nieuwe plek is even wennen. Als je geen identiteitsbewijs hebt, kom je niet binnen. Mijn verzoek om even een iemand van de staf te bellen kan niet worden gehonoreerd. De tweede keer word ik wel toegelaten. Ik moet een formulier invullen en de spullen die ik mee wil nemen moet ik in een doorzichtige plastic tas stoppen. De leeszaal op de tweede verdieping ziet er mooi uit. Om te beginnen bestudeer ik de boeken. De eerste selectie levert vier titels op die mogelijk interessant kunnen zijn:

1) ‘Wonen in een oude stadswijk’ van een onderzoekscentrum van de Universiteit van Leiden;
2) ‘Het eisenpakket van de aktiegroepen uit Middelland en het Nieuwe Westen’ uit 1980;
3) ‘Het verrotte leven van Middelland’ (begin jaren tachtig) volgens het Aktie Kommitee van Middelland Zuid;
4) ‘Buiten ligt de ruimte. Over de openbare ruimte in Middelland.’ uit 1998 (geschat).

Wat ik op het eerste gezicht bij de boeken over Middelland mis zijn de grote boeken van Gerard Peet over de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadssingel (zie Dag 12). Maar wellicht zitten die onder een andere zoekterm in het systeem. Ook ontbreken verwijzingen naar de grote schrijvers die in deze buurt woonden en actief waren. Mensen als Blaman en Bordewijk, maar ook Rien Vroegindeweij (zie Dag 26).
Ik dien de boekenaanvragen bij de balie in en na een kwartiertje kan ik aan de slag. De eisen van de actiegroepen uit 1980 staan in een rood pamflet met oude typletters, helder gestructureerd en aardig vormgegeven. De teneur ervan is dat de bewoners in dit deel van Rotterdam West democratisch besloten hebben dat de gemeente met spoed tientallen eisen ter verbetering van het woon- en leefklimaat dient in te willigen. Ik citeer:

  • Wonen. Alle nieuwbouw dient betaalbaar te zijn. (Resolutie 7)
  • Prostitutie. Bij de resolutie over de horeca staat een passage over de verloedering ‘die uit prostitutie bestaat’. Men eist:
  • Geen seksbootjes aan de Parkkade.
  • Opvang van jeugdprostitutie en uitroeiïng van de heroine-maffia.
    Eis 63: Er dienen hondentoiletten in de wijk te worden gemaakt, met afdwingbaar gebruik.

De vraag is in hoeverre al deze protesten geholpen hebben. De geschiedenis leert dat buurten met problemen niet snel van dat stigma en van die problemen verlost raken. De prostitutieoverlast is wel sterk afgenomen, maar hondentoiletten heb ik nog niet gesignaleerd. De publicaties over het ‘verrotte leven van Middelland’ en ‘Wonen in een oude stadswijk’ vind ik de moeite waard om bij een volgend bezoek verder te bestuderen.
Bij de balie informeer ik naar de mogelijkheid om informatie over Middelland aan het Stadsarchief aan te bieden. Antonio Gomes weet daar alles van. Ik toon hem mijn Middellandman-project en hij geeft aan dat interessant te vinden. Uitgebreide, eigentijdse informatie over Middelland lijkt geen overbodige luxe. We spreken af dat ik een lijst ga mailen met publicaties uit mijn eigen archief die voor het Stadsarchief interessant zouden kunnen zijn. Hij laat dan weten wat al in hun archief zit en voor welke boeken en documenten zij belangstelling hebben.

De centrale bieb
Hierna wandel ik naar de grote bieb in de Hoogstraat. Om tot boeken over Middelland door te dringen moet je eerst naar de derde etage, dan naar de boekenkasten over Rotterdam, en daar tref je onder R4.3 Delfshaven aan. Op die plank moet je verder zoeken naar boeken over Middelland. Dat zijn er aanmerkelijk minder dan in het Stadsarchief, maar ik vind de selectie misschien wel iets meer de moeite waard . Hier tref ik wel de grote werken van Peet aan. Verder onder andere boekjes over het verleden van de Middellandstraat en de nieuwe Binnenweg, een boekje over de RVS-flat en de Blaman-route, die deels door Middelland voert. Ik lees ook nog wat over de vermoedelijke moordenaar van Kennedy, Lee Harvey Oswald, die ooit een tijdje op de Mathenesserlaan 250 zou hebben verbleven. Wat zou hij daar hebben uitgespookt? Had ik hem in de Albert Heijn of de Bas met een boodschappenmandje kunnen treffen? Gek idee.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tim de Haan

Niets zo belangrijk voor ‘n archief als diens metadata, de data over de data. Zelf werk ik nu al geruime tijd in ‘t archiefveld. Eerst bij het Stadsarchief Rotterdam, daarna bij het Nationaal Archief in Den Haag. De metatadata is de sleutel voor de ontsluiting van het materiaal in de… Lees verder »

Previous Story

DAG 51: 2016 begint vreemd

Next Story

DAG 53: De onderkant van Middelland I